Nyheter från Förbundet

Kära RPG-are i vårt avlånga land !

Att vi bor i ett avlångt land är så tydligt. Sommaren är ännu kvar i vår södra del och i väderleksrapporten kan man höra om snöbyar!! Trots allt så känns det ändå höstaktigt även i dessa sydliga breddgrader. Träden utanför mitt fönster börjar så sakta att skifta färg och erbjuder en kaskad av härliga nyanser. Flyttfågelssträcken börjar också bli synliga och hörs.

"Hösten är kommen, hör stormarna gny! Svanen tar avsked, och svalorna fly, blomman har bäddat i mossan sin grav, vågorna brusa på villande hav. Näcken mot klippan guldharpan slår, skogsbruden fäller sitt grönskande hår."

Denna dikt av C.F Dahlgren dyker alltid upp i mitt huvud vid den här tiden på året.

Vad har hänt på RPG-fronten under september månad? Påtagligt är SeniorPostens ankomst förra veckan med bilaga från Kombilotteriet som inte är en önskvärd händelse. Kombilotteriet som i allra högsta grad varit föremål för granskning på grund av avskyvärda affärsmetoder. Annonser och bilagor är en viktig del för att RPG ska kunna ge ut medlemstidningen SeniorPosten. Det är ett bidrag till ekonomin av tidningen. Men RPG tar helt avstånd från oetiska försäljningsmetoder och RPG har därför beslutat att stoppa bilagor från Kombilotteriet i fortsättningen.

Medlemmar som inte önskar bilagor överhuvudtaget kan kontakta förbundskansliet. Annonser i själva tidningen som innehåller spel tillåts inte. Lotterier är ingenting nytt i föreningssammanhang. Visst har vi lotteriringarna vid några av våra föreningsmöten för att öka på ekonomin. Vi måste i fortsättningen vara aktsamma och se upp med vad som kan förekomma som bilaga. Det handlar också om att vi är partipolitiskt oberoende. De flesta tidningar i dag har då och då en bilaga. Det kan ibland vara svårt att avgöra vilket syfte bilagan har och vilka som tjänar pengar på den.

Så till verksamheten. SKR ( Sveriges kommuner och regioner) bjöd in till ett möte för att samtala kring välfärdsteknik där man påpekade att verksamheten inom äldreomsorgen måste ställas om. Kompetensförsörjningen för personalen togs upp. Ny teknik, nya arbetssätt och nya metoder för att frigöra tid för den uppgift personalen egentligen har. Bristen på personal är också ett faktum. Kanske kan ett annat arbetssätt locka flera. I detta sammanhang diskuterades också den kommunala pensionärsråden – KPR. Ett reglemente behövs. Det saknas idag.

Så var det dags för höstens första förbundssammanträde. Lite spännande kändes det då vi nu har en delvis ny styrelse. Det känns som om vi har en mycket kompetent styrelse med många härliga människor!

En stor del av sammanträdet kom av naturliga skäl att handla om SeniorPosten. Det är viktigt att se över tidningens ekonomi. Allmänt känt idag är att det är svårare att sälja annonser då mycket sker digitalt. Ändå kan vi se att vår nya annonsförsäljare lyckas bra. Den olycksaliga bilagan var naturligtvis något styrelsen tog på största allvar.

Ekonomin är alltid en punkt på dagordningen. Riksstämmans inkomster och kostnader gicks igenom och vi kunde konstatera att det nästan gick jämt ut. Var skall vi ha nästa riksstämma? Frågan diskuterades. Visst är det ganska långt dit men det är viktigt med framförhållning.

Så kom vi till den brännande frågan: Hur blir vi flera i RPG? Många bra förslag kom fram vid paneldebatten vid riksstämman. Vad kan förbundsstyrelsen göra? Det är i föreningarna som arbetet görs. Förbundsstyrelsen står för påverkan framförallt på riksnivå. Viktigt att stötta distrikten i arbetet på olika sätt. Vi har en rad av samfund som bör besökas. Det arbetet påbörjades men så kommer det nya personer in och man får börja på nytt.

Några idéer från paneldebatten som genomfördes vid riksstämman: Förnya, föryngra, samarbeta medför att RPG växer. Gå utanför ramarna Gör något som tilltalar yngre! Tänk nytt! Tänk om! Regelbundna träffar. Verksamhet ofta och regelbundet.

Medlemmar som inte tillhör någon församling är viktiga. Ekumeniska föreningar är viktiga

Grupper, program, påverkan, ekonomi är viktiga delar och glöm inte Ensamma äldre män gubbfik: ljugarbänken.

Svårigheten ibland med att hitta medlemmar som vill ta på sig styrelseuppdrag diskuterades. Kan ett utbildningspaket vara svaret? Vad gör en ordförande, sekreterare eller kassör?

Här kan man passa på att be om goda råd och goda exempel på ett framgångsrikt arbete i våra föreningar från er alla! Skriv eller ring oss och berätta!

” Därför är jag med i RPG! Det är härligt att få vara RPG-are”.

Dagen därpå var det dags för mötet i RPK (Regeringens pensionärskommitté) på Socialdepartementet. Mötet inleddes med att socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall informerade om den nya socialtjänstlagen. Hon menade på att den gamla lagen varit reaktiv men att den nya skulle ge ökade rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Den nya lagen skall vara förebyggande och lättillgänglig. Hon påstod att idag arbetar personalen ca 4 procent med det de är till för. Här måste det bli en ändring. Övergripande mål är att främja varje människas levnadsvillkor, vara förebyggande och ge en insats av god kvalitet. Det är en ramlag som är kunskapsbaserad och bygger på kunskap och beprövad erfarenhet. Efter fikapaus och den sedvanliga fotograferingen fortsatta äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje med vilka frågor inom äldreomsorgsområdet som nu är aktuella. Satsning på stärkt stöd till anhöriga. Fast omsorgskontakt för dem som bor på särskilda boenden. Satsning för att stärka kunskapsstyrning för äldreomsorgen, förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för alla över 67 år. Det har vi verkligen kämpat för under en rad av år!

Demens som en växande folksjukdom År 2030 beräknas 180 000 människor leva med en demenssjukdom. En majoritet av de som bor på särskilda boenden lever med demens. Forskningen inom prevention går framåt berättade sr Anna Tenje. Stöd behövs för att hitta nya metoder och strategier och för att individanpassa.

Så var det dags att ta tåget till Lund. Denna gång fungerade tåget nästan hela vägen. Ett litet stopp strax före Lund gav en kvarts försening. Inget att prata om i dessa tider.

Dagen därpå träffades redaktionsrådet digitalt för att planera kommande nummer av SeniorPosten. Det är alltid spännande att fundera över vad som komma skall. Vi fortsatte med ett eftermöte till RPK, också det digitalt för att fundera över om mötet gett svar på de frågor vi hade haft och hur vi nu skall gå vidare. Avslutar så detta brev med sången av T. Littmark:

" Att leva är att fråga, att vänta på ett svar. Att leva är att lyssna, tills tvivlet tystnat har. Att leva är att ana, att allt är i Guds hand, att finna frid och trygghet i själva orons land."

Ann-Christin Lindbom, förbundsordförande RPG

Förbundsordförandes månadsbrev oktober 2024

To the top