Nyheter från Förbundet

Varje år lämnar Socialstyrelsen en lägesrapport till regeringen för tillståndet och utvecklingen inom vård och omsorg för personer som är 65 år och äldre. RPG tillsammans med pensionärsorganisationerna ges tillfälle i Socialstyrelsen äldreråd att lämna önskemål på områden som är intressanta att undersöka och belysa.

Ta del av lägesrapporten i sin helhet:

Socialstyrelsens lägesrapport 2025 - Vård- och omsorg för äldre

Nedan följer en kort sammanfattning med några delar som tas upp i rapporten:

Fram till 2033 väntas antalet äldre öka kraftigt. Statistiska centralbyråns prognos visar att gruppen 67–79 år växer med 3,7 procent och antalet personer som är 80 år eller äldre kommer att öka med 38 procent. Det är positivt att vi lever längre men det innebär att fler kommer att behöva äldreomsorg och sjukvård och därmed ökar att behovet av platser i särskilt boende för äldre (säbo) och hemtjänst. En större andel äldre innebär också att fler kan drabbas av kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar. Äldreomsorgen och hälso- och sjukvården behöver därför utvecklas för att möta de ökade behoven.

- förebyggande vård och teknik i omsorgen kan bidra till att äldre kan leva självständigt längre.

- Andelen som får hemtjänst eller SÄBO har minskat. Det kan bero på att fler äldre bor kvar hemma längre, men det kan också tyda på att behovet av äldreomsorg inte alltid tillgodoses.

- Kvinnor får oftare äldreomsorg än män. År 2024 hade 20 procent av kvinnorna i gruppen 80 år och äldre hemtjänst, jämfört med 14,1 procent av männen. Samma mönster gäller säbo, där 12,6 procent av kvinnorna gruppen 80 år och äldre bodde på säbo jämfört med 7,5 procent av männen.

- För hemtjänst i form av service finns även en könsskillnad i alla åldersgrupper. Andelen män var något högre än andelen kvinnor. För omvårdnad syntes inte samma könsskillnader i yngre åldrar men det är fler kvinnor än män som får som får insatsen i åldersgruppen 85 år och äldre.

- Reformer som fast omsorgskontakt införs för att stärka trygghet, men tillgången varierar. Även avgifter och tjänster inom äldreomsorgen skiljer sig stort mellan kommuner. Bristen på personal, särskilt undersköterskor och sjuksköterskor, är påtaglig och varierar regionalt.

- Tandvården visar ökande behov och antibiotikaanvändning ökar, särskilt bland sköra äldre. Ensamhet och psykisk ohälsa är vanliga, särskilt bland äldre män.

- Digital delaktighet ökar, men klyftor kvarstår. Var femte pensionär använder inte internet, och andelen är ännu högre bland personer 75 år och äldre. Kvinnor i denna åldersgrupp använder internet mer sällan än män.

- Användningen av välfärdsteknik ökar, men utvecklingen är ojämn. Mellan 2023 och 2024 ökade användningen av digital nattillsyn med 12 procent och läkemedelsautomater med 49 procent. Samtidigt saknar en fjärdedel av kommunerna helt användare av GPS-larm, trots att tekniken är tillgänglig.

(Bild Socialstyrelsen. Sammanfattningen är baserat på innehållet i lägesrapporten från Socialstyrelsen)

To the top