Nyheter från Förbundet

Fyra gånger per år möter representanter från RPG delar av Sveriges regering i Regeringens pensionärskommitté (RPK). Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje leder arbetet i rådet. Inför och efter RPK träffas ordförande för pensionärsorganisationerna för att planera och diskutera hur arbetet ska fortskrida.

Fyra gånger per år sker också möten i Socialstyrelsens äldreråd. Här presenterar utredare olika typer av utredningar som Socialstyrelsen gör samt tar del av pensionärernas representanter synpunkter i de olika frågorna.

RPG deltar också i utredningsarbete och svarar på remisser. Under 2024 behandlas bland andra "Språkkrav i äldreomsorgen", "Ansvar och oberoende – public service i oroliga tider", ”Flexiblare regler för utbetalning från pensionsförsäkring och pensionssparkonto" samt "Förslag om ytterligare sänkt skatt på arbetsinkomster och pension".

Gruppen födda 1957 som gick i pension men som tyvärr efter felbeslut av regeringen fick betala för mycket skatt kompenserades i början av hösten 2024. Det är en fråga som engagerat RPG och de övriga pensionärsorganisationerna sedan 2023 och det var ett glädjande besked att gruppen som uppgår till 110 000 nu får retroaktiv kompensation. Totalt betalar regeringen tillbaka 3,2 miljarder kronor. Här kan du läsa mer: Regeringen.se, nu kompenseras 57orna

RPG:s förbund har också samarbete med Finansinspektionen och Pensionsmyndigheten samt IVO. När det gäller bedrägerier mot äldre arbetar RPG med regeringen, polisen samt med Stöldskyddsföreningen.

To the top