Nyheter från Förbundet

Kära RPG-are i vårt avlånga land!

Så har då januari gått över i månaden februari – årets kortaste månad. Här i Lund blommar nu både snödroppar och vintergäck och i norr kan man se att snön lyser upp. Sverige är ett avlångt land.

Januari blev en månad som vi alla kommer att minnas av en rad olika skäl. Världen runt oss har på många sätt gett anledning till oro. Krig rasar på många ställen. Det är så svårt att förstå hur man kan döda människor och förstöra både hus och miljöer. I vår närhet sprängs det och skjuts det. Så tragiskt att se hur så unga människor lockas in på brottets bana. Ny president i USA som det är svårt att förstå vilka handlingar som kommer att påverka oss alla.

Nog om detta! Februari är också vanligtvis föreningarnas årsmötestid. En hel del måste förberedas inför denna dag. Verksamhetsberättelsen är en viktig del i de dokument som skall vara klara inför årsmötet. Den är så intressant att läsa. Så mycket som har gjorts har nu satts på pränt. Det är så viktigt att se att många människor har fått ta del av den kristna gemenskapen i en härlig miljö med intressanta inslag i form av föreläsningar, sång och mycket annat. Verksamhetens bredd är en icke försumbar del. Resor, promenader, utflykter, studiecirklar med mycket varierande och intressant innehåll kan noteras. Vilken bredd det finns i våra föreningar! Det är mycket att vara stolt över.

Så är det dags för en ny verksamhetsplan och program inför vår och höst. Så mycket intressant det finns i våra föreningar. Glöm inte att skicka in programmet till vårt kansli så att det kommer upp på vår hemsida. Där kan man då bli inspirerad och få massor med nya idéer inför den egna föreningens verksamhet.

På riksnivå har det inte varit stiltje. Förbundsstyrelsens AU har mötts digitalt. Ekonomin diskuterades och noterades. Vad kostar vad? Budgeten för innevarande år är svår att överblicka då vi inte fått vårt statsbidrag. En enkät som berör central utdebitering och medlemsregister har skickats ut och besvarats av ordföranden i föreningar. Många har svarat! Redovisning av svar kommer att skickas ut efter förbundsstyrelsens sammanträde. Detta är ett beslut från riksstämman. Arbetsordningen för styrelsens arbete har uppdaterats. Så kanske vår allra viktigaste fråga: Hur blir vi fler medlemmar? Antalet är viktigt för att vi skall kunna påverka så mycket som möjligt och att flera skall få känna den härliga gemenskapen och inte tillhöra gruppen ”ofrivilligt ensamma”.

Just nu gör vi en kartläggning över vilka föreningar som kan behöva hjälp på ett eller annat sätt och var vi har de sk ”vita fläckarna”. Trots allt är det den enskilda föreningen som står för arbetet med att öka medlemsantalet.

Så har vi haft ett sk förmöte inför RPK (Regeringens pensionärskommitté) den 12 februari. Vi kommer då att få träffa förutom socialförsäkrings- och äldreminister Anna Tenje- finansmarknadsminister Niclas Wykman. Våra frågor till Niclas Wylman handlar om kontanthantering, digitalisering av betalmedel, bedrägerier. Frågorna till Anna Tenje berör pensionssystemet, den nya socialtjänstlagen samt välfärdsteknik.

Sammanträden har också varit med Pensionsmyndigheten – det första på två år, samt med pensionsavgiftsutredningen. Inbjudan från utredaren av pensionsavgifter till oss: "Vi vill inför mötet vara tydliga med att vårt huvuduppdrag är att analysera om den nuvarande pensionsavgiften är på rätt nivå för att upprätthålla pensionsnivåerna. Det är således en beskrivande, och analyserande, utredning och det ingår inte i uppdraget att lägga fram lagförslag på någon eventuell avgiftsändring. Vi välkomnar era perspektiv och insikter med detta i åtanke." Eva B Henriksson har deltagit vid dessa möten.

Ett mallreglemente för pensionärsrådens arbete i kommunerna är åter på gång. Från RPG:s sida är det ett viktigt dokument framför allt då det berör deltagandet i våra KPR. Eva deltar i arbetsgruppen arbetar tillsammans med representanter från de fyra pensionärsorganisationerna. Förslaget till mallreglemente beslutas till sist av ordföranden.

Det är dags att skriva remissvar. Det gäller Tio-tandvården och Högkostnadsskyddet för läkemedel. Båda dessa utredningar är av stor vikt för oss.

Så lite nytt från Regeringskansliet och Socialstyrelsen

Äldreomsorgslyftet ger ökade möjligheter till att stärka kunskaper i svenska språket. Regeringen inrättar en regiongranskningsfunktion

Det är viktigt att de skattemedel som går till verksamheter inom välfärden används så effektivt som möjligt. Regeringen har därför beslutat att inrätta en regiongranskningsfunktion med fokus på ändamålsenligt resursutnyttjande, kostnadseffektivitet och effektiviseringspotential

Psykisk hälsa och suicidprevention - Regeringens handlingsplan för genomförandet av den nationella strategin inom området psykisk hälsa och suicidprevention för perioden 2025–2026. Regeringens handlingsplan för genomförandet av den nationella strategin inom området psykisk hälsa och suicidprevention för perioden 2025–2026 syftar till att beskriva och redogöra för regeringens prioriterade insatser för att uppnå den nationella strategins vision, mål och delmål.

Ta del av informationsmaterialet som finns på regeringen.se

Sjukvårdsministern tar emot förslag på insatser för att korta väntetiderna inom vården. Avslutar detta brev med C. Hultgrens sång:

"Jag vill ge dig o Herre min lovsång, jag vill tacka med skönaste ord för den kärlek och nåd som är gränslös, jag vill tacka för allt gott du gjort. Ingen annan är värd att besjungas endast du Herre äger min sång och i himmelens gyllene salar skall jag prisa dig evighet lång."

Ann-Christin Lindbom, förbundsordförande RPG

Förbundsordförandes nyhetsbrev januari 2025

To the top