Nyheter från Förbundet

Kära RPG-are i vårt avlånga land !

Så är det advent! Bereden väg för Herran klingade härligt i den välfyllda kyrkan. Organistens förspel var imponerande! Otto Olssons Advent avslutade så gudstjänsten. Då kändes som om det verkligen var advent – väntan, ankomst! Vi behöver verkligen känna att ljuset och hoppet finns trots en alltför mörk värld med krig, klimatkris och hungersnöd.

Många föreningar i vårt förbund förbereder nu julfester där ensamma får en möjlighet att delta i en härlig gemenskap där det kristna budskapet får vara i centrum. Vårens program är också på gång hos de allra flesta. Glöm inte att skicka programmen till förbundskansliet så läggs de upp på RPG:s hemsida.

Vad har då hänt under november i vårt förbund?

Den 11 november inbjöds till en dialogkonferens för de som deltar i KPR/RPR/CPR och de som är intresserade av samhällsfrågor för att lyssna till Brittis Edman från Institutet för mänskliga rättigheter. Hon presenterade institutets nya rapport ”Hemma är någon annanstans". Institutet har valt att undersöka åldersdiskriminering och hur den verkar på vården och främst då på våra äldreboenden.

Efter presentationen gavs möjlighet för de närvarande att samtala kring rapporten och det som rör sig i våra fora för påverkan. Följande punkter togs upp:

  • vikten av att äldre på äldreboende kan ta del av kristna samlingar på boenden om de vill. Det är en mänsklig rättighet.
  • ett nytt begrepp från socialminister Jakob Forssmed, "Existentiell hälsa". I det begreppet ingår också att få praktisera sin religion oavsett i vilken typ av boende man bor. RPG behöver trycka på där vi är representerade. Det krävs utbildning i ämnet för personal.
  • flera delade att de genomför förmöten med de andra pensionärsorganisationerna innan möten i exempelvis KPR, vilket har varit mycket bra för samarbetet och mötens kvalitet.
  • deltagare vittnade om att de inte får vara med i KPR då kommuner menar att RPG har för få medlemmar trots en förening på orten. Kommunledningar måste inse vikten av att lyssna på olika grupper av pensionärer och inte bara de stora organisationerna. Demokrati!
  • Några deltagare vittnade om kränkningar på äldreboenden där äldre får blöjor istället för att få gå på toaletten. Det är en grov kränkning som strider mot mänskliga rättigheter.
  • Vi i pensionärsorganisationerna arbetar nu med ett mallreglemente för KPR/RPR/CPR. Det är ett dokument som SKR önskar. Med 680 000 pensionärer i ryggen blir det ett starkt dokument. Tyvärr kommer regeringen inte att lagstifta om KPR/RPR/CPR. Men med detta dokument hoppas vi på att kommuner/regioner ska hörsamma oss. Vi ser att några kommuner vill lägga ned KPR .Vissa kommuner vill slå ihop oss med funktionsrättsrörelsen. Detta kommer inte att gynna pensionärer då fokus måste ligga på frågor som rör vår åldersgrupp. Om RPG skall skriva på ett sådant mallreglemente krävs att vi får vara med i råden, dvs krav på representation. Nu bestämmer kommuner/regioner trots allt hur de vill göra. Men vi kommer att ha ett dokument att trycka på med, som SKR ställer sig bakom.

Förbundsstyrelsen har haft sammanträde där fokus låg på medlemsutveckling. En plan kommer att utarbetas där de olika aktiviteterna tas upp och följs upp. Samfundsledningar skall kontaktas, besök hos distrikten, synas i press med artiklar och insändare. Hemsidan är viktig i dagens samhälle då många framför allt de ”yngre” söker sin information via hemsidor.

RPK (regeringens pensionärskommitté).

Vi har haft både för- och eftermöte och ett fysiskt möte som leddes av social- och äldreminister Anna Tenje. Aktuella frågor inom äldreomsorgen inledde mötet. Fast omsorgskontakt på SÄBO är på gång. Från våra organisationer hävdade vi att det var viktigt att det var en undersköterska som är fast omsorgskontakt. Utredningen "Medicinsk kompetens i kommunal hälso- och sjukvård" har lämnat sitt slutbetänkande. Utredningen "Språkkrav inom äldreomsorgen" redovisar sitt uppdrag den 3 december. Pensionerna är ett återkommande ärende. Antalet jobbonärer har ökat. Bostadstilläggen med återkrav har ställt till det med risk för att hamna hos kronofogden. Återkrav inom 12 månader anser vi är helt fel, äldre behöver få längre tid att betala tillbaka. En skrivelse överlämnades till Anna Tenje i ärendet.

Så var det dags för professor Ingemar Skoog att tala över ämnet: Åldrandet förändras med ålderismen består. Ålderismen handlar om negativa fördomar. 20 procent av befolkningen är över 65 år och i riksdagen är bara 4 procent av riksdagsledamöterna över 65 år! Vi blir friskare med våra sjukdomar. Hjälpbehovet har minskat. Insjuknandet i demens minskar i andel men många drabbas. Skoog menade att födelseåret är viktigare än ålder! Se på den biologiska åldern inte den kronologiska.

Avslutar så med sången vers 1 och 2

Adventstid kom till mitt ensamma hus Jag sätter i staken ett sparat ljus Något ska ske bortom frostig advent Jag väntar en gåva som Herren sänt.

Den gåvan är av ett helt annat slag än gåvor vi ger till varann var dag Öppna din tillstängda dörr i ditt hus så lyser i mörkret ett litet ljus (Text och musik: Carl-Bertil Agnestig).

Önskar er alla en härlig advent och En riktigt God Jul och Guds rika välsignelse

Ann-Christin Lindbom, förbundsordförande RPG

Förbundsordförandes nyhetsbrev december 2024

To the top