News from Vård- och omsorg

"Hemma är någon annanstans" - är en ny och viktig rapport från Institutet för mänskliga rättigheter.

Coronapandemin och den demografiska utvecklingen har satt ljuset på äldreomsorgens utmaningar. Brister inom just äldreomsorgen är något som seniororganisationer i det civila samhället och opinionsbildare också har påtalat för Institutet för mänskliga rättigheter

Äldre personer har samma mänskliga rättigheter som alla vuxna personer, men i förverkligandet av rättigheterna möter de många specifika utmaningar. Med rapporten vill vi öka medvetenheten om äldre personers mänskliga rättigheter i äldreomsorgen och på särskilda boenden och främja ett människorättsbaserat förhållningssätt. På så sätt vill vi bidra till att äldre personers mänskliga rättigheter uppfylls.

Rapporten "Hemma är någon annanstans"

Rapporten visar bland annat att:

  • Förutfattade meningar om äldre personer leder till att beskrivningen av deras behov i hög grad rör sig om mat, att vara hel och ren och att ha det städat och tryggt. Däremot osynliggörs ofta andra behov, som till exempel delaktighet i samhällsgemenskapen och fysisk träning.
  • Äldre personer får inte vara delaktiga i frågor som berör dem och deras erfarenheter och expertis används inte. Intervjupersonerna uttrycker att de anpassar sina förväntningar och önskemål efter personalens förutsättningar på boendena, och gör på så vis avkall på sina egna behov och mänskliga rättigheter
  • De mänskliga rättigheterna är osynliga och obekanta för flera av de skyldighetsbärare och rättighetsbärare som vi har mött. Det finns ett uppenbart behov av att konkretisera vad rättigheterna innebär i verksamheten.

Institutets viktigaste rekommendationer till regeringen utifrån rapportens resultat:
Ge alla berörda myndigheter i uppdrag att stärka efterlevnaden av rätten till delaktighet och inkludering genom samverkan som tar in erfarenheter och kunskaper från rättighetsbärarna. 
Ta bort den diskriminerande åldersgränsen för personlig assistans i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). 
Säkerställ att relevant lagstiftning, såsom socialtjänstlagen, stämmer överrens med Sveriges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter. 
Ta en aktiv roll i att driva fram en internationell konvention om äldre personers mänskliga rättigheter.

Text och foto: Institutet för mänskliga rättigheter

To the top