Nyheter från Förbundet

Den pågående corona pandemin har försatt hela samhället på paus och ingen vet hur länge situationen varar. Men trots social distans kan vi ses och hålla kontakt.  I samhället börjar nya mönster skönjas och nedan ges inspiration till några sätt att hålla kontakt. Dessutom vill RPG:s arbetsutskott inom förbundsstyrelsen uppmana föreningsledare att planera höstens möten. Om Folkhälsomyndigheten blåser faran över behöver vi kunna komma igång snabbt. Om det trots allt inte går, kanske möten ändå kan hållas men då med hjälp av nya metoder? 

Digitala möten

Många organisationer kommer nu igång med möten i digitala mötesrum. Det som krävs är en dator med mikrofon och kamera. De flesta bärbara datorer har dessa inbyggda i själva datorn. Om man inte har en sk webbkamera, kan man köpa en lös webbkamera och installera den. Det går också bra att använda läsplatta eller en smartphone. Bredband behövs också. Det finns flera olika sorters digitala mötesrum. Det som vi i RPG har prövat med framgång heter Zoom. En mötesledare bokar mötet via Zoom och skickar ut en inbjudan till de som bjuds in. Mötesdeltagarna klickar sedan bara på en länk som medföljer i mötesinbjudan. Det hela är mycket smidigt. Använder man Zoom i en dator kan man se alla som är med på mötet, i telefonen och läsplattan ser man bara den personen som pratar.  Man kan ha en talare som talar om ett intressant ämne, ha musikinslag eller varför inte bjuda in till kaffe via Zoom? 


Telefon möten 


Ett annat sätt är telefonmöten. Det finns telefonkonferens program man kan använda där deltagare kopplar upp sig med ett lösenord och där man kan hålla ett möte eller ha en gemensam social stund. 


Ses utomhus 

Nu när vädret blir varmare varför inte ses utomhus? Ta med kaffe och sitta med mellanrum mellan varandra. Kanske går det att tala med en lokal restaurang som har uteservering om att få boka av ett avskild område med gott om utrymme där man kan träffas? Boule och promenader med avstånd med eller utan stavar är andra aktiviteter. Det kanske finns fler RPG aktiviteter som kan ske utomhus?

Har ni andra idéer trots situationen, hör av er! Vi ska i nästkommande nummer av SeniorPosten ta upp hur vi kan ses på nya sätt. Om du har prövat nya metoder hör gärna av dig också, vi skriver gärna om goda exempel i tidningen. 


To the top