Nyheter från Förbundet

Den pågående coronapandemin gör att vi ska vara försiktiga och minska våra sociala kontakter. RPG:s normalt så aktiva mötesverksamhet där vi ses i en är lokal är just nu inte möjlig, men det finns ändå andra sätt att  ses och hålla kontakt.  I samhället börjar nya mönster skönjas och nedan ges inspiration till några sätt att hålla kontakt. Dessutom vill RPG:s förbundsstyrelse uppmana föreningsledare att planera höstens möten. Om Folkhälsomyndigheten blåser faran över behöver vi kunna komma igång snabbt. Om det trots allt inte går, kanske möten ändå kan hållas men då med hjälp av nya metoder? 

Ses utomhus. Nu när vädret blir varmare varför inte ses utomhus? Ta med kaffe och sitta med mellanrum mellan varandra. Kanske går det att tala med en lokal restaurang som har uteservering om att få boka av ett avskild område med gott om utrymme där man kan träffas? Boule och promenader med avstånd med eller utan stavar är andra aktiviteter. Det kanske finns fler RPG aktiviteter som kan ske utomhus?

Digitala möten. Många organisationer kommer nu igång med möten i digitala mötesrum. Det som krävs är en dator med mikrofon och kamera. De flesta bärbara datorer har dessa inbyggda i själva datorn. Om man inte har en sk webbkamera, kan man köpa en lös webbkamera och installera den. Det går också bra att använda läsplatta eller en smartphone. Bredband behövs också. Det finns flera olika sorters digitala mötesrum. Det som vi i förbundet tycker är enkelt att använda heter Zoom. En mötesledare bokar mötet via Zoom och skickar ut en inbjudan till de som bjuds in. Mötesdeltagarna klickar sedan bara på en länk som medföljer i mötesinbjudan. Man behöver inga speciella program. Använder man Zoom i en dator kan man se alla som är med på mötet, i telefonen och läsplattan ser man bara den personen som pratar.  Man kan ha en talare som talar om ett intressant ämne, ha musikinslag eller varför inte bjuda in till kaffe via Zoom?  

Här kan du läsa mer om några funktioner i Zoom (källa Volontärbyrån) Instruktioner till Zooms funktioner

Telefon möten. Ett annat sätt är förstås telefonmöten. Det finns telefonkonferens program man kan använda där fler deltagare kan koppla upp sig med ett lösenord och där man kan hålla ett möte eller ha en gemensam social stund. Eller så ringer man någon medlem i RPG-föreningen man inte talat med på länge och hör hur det står till. 


Har ni andra idéer trots situationen, hör gärna av er! 

To the top