Nyheter från Förbundet

Nu är den härliga sommaren här!

Vi bor i ett långt land där vädret och klimatet växlar från ort till ort. 32 grader varmt i Lund samtidigt som Kiruna har 11 grader. Det är därför osäkert att säga att vi har det varmt och skönt i Sverige, det är alltid relaterat till var vi bor och befinner oss i landet.

Jag vill önska alla RPG-medlemmar en fin och skön sommar var ni än befinner i vårt vackra land. Ljuset och värmen, blandat med litet regn och rusk, gör så gott med oss människor. Solljuset fyller på vårt lager av d-vitamin, men allt skall vara i lagom mängd, så vi undviker hudcancer.

Fina möten med barn och barnbarn, som kommer på besök under några sommardagar, ger mycket glädje. Men att själv besöka någon som inte har en egen familj, ger stor glädje åt både den som får besöket och den som är besökare. Ensamma sommardagar kan göra att den ofrivilliga ensamheten blir ännu tyngre.

Jag känner glädje över att många föreningar har aktiviteter även under sommaren, där äldre kan träffas och känna att man tillhör ett sammanhang. Bara få dricka en kopp kaffe tillsammans eller göra en kort utflykt i närområdet kan sätta guldkant på en sommardag.

Jag vill också tacka alla er som representerar RPG i kommunernas pensionärsråd (KPR), Regionernas pensionärsråd (RPR) och Landstingens pensionärsråd (LPR) för de fina insatser ni har gjort för att förbättra levnadsvillkoren för oss äldre. Dessa uppdrag är något som vi från centralt håll vill uppmärksamma och tacka för. Det finns stora påverkansmöjligheter i dessa råd.

I RPG vill vi inte bara arbeta för att vi skall få högre pensioner och lägre skatt, vi ser som en viktig uppgift att se till att alla har rätt till en trygg vardag. En god omsorg inom de olika boendeformerna i våra kommuner och en hemtjänst som ger stöd och trygghet.

Med sorg läste jag i vår lokala tidning om en 81-årig man som akut kommit in till sjukvården med svåra ligg- och bensår, där skelettet syntes fritt utanför huden. Mannen vägde endast 38 kilo vid ankomsten till sjukhuset. Hemtjänsten hade brustit i sin omsorg.

Sådana episoder som ger en kort artikel i en tidning eller ett nyhetsprogram, skulle inte behöva finnas, om alla arbetade för att omsorgen om äldre skall vara god och präglas av empati och omsorg.

Nu vet vi att vi har en fantastisk fin äldreomsorg i många av våra kommuner, men jag önskar att alla skall få del av den fina omvårdnaden.

Styrelsen och kansliet tar nu semester och laddar våra batterier för att i augusti komma igen med nya krafter. Vi vill så mycket och med allas hjälp ute i landet arbetar vi vidare för att äldre skall få en god livskvalitet. Stort tack för ert fina engagemang och arbete i landets föreningar och distrikt.

Med dessa rader vill jag önska er alla en fin sommar.

Monica Blomberg

förbundsordförande i RPG


För att ladda ned brevet, klicka här: Monica Blombergs sommarbrev 2019

To the top