Nyheter från Förbundet

Medlemmar över 70 år uppmanas till stor försiktighet och att begränsa sina sociala kontakter. Be en yngre anhörig, släkting eller grannar du litar på att handla. Många matbutiker erbjuder hemkörning och även vissa restauranger kan hjälpa till.  E-handel är ett utmärkt sätt på de orter som det fungerar. Gå inte till apotektet själv utan be någon hjälpa dig att handla eller beställ på nätet. Betala inte för varor innan du har fått dem. Det finns bedragare som nu passar på. 

Promenader i friska luften är trevligt men tänk på att hålla ordentligt avstånd mellan varandra. Folkhälsomyndigheten anger 1,5 meters mellanrum eller mer. Stanna hemma och res inte iväg i påsk. Antalet vårdplatser är begränsat i Sverige och varje sjukhus är planerade för de som bor permanent. Medlemmar uppmanas också att helt undvika att träffa yngre anhöriga, släktingar, barnbarn med flera. Ta covid-19 på allvar!  Covid-19 drabbar gruppen äldre hårdast och många avlider i sviterna av sjukdomen.  Information till dig som är 70 år eller äldre

Från den 29 mars är möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. begränsad till  maxantalet 50 personer. För att läsa mer om hur begränsningen fungerar hänvisas till Folkhälsomyndighetens hemsida.  Från 1 april förbjuds besök på äldreboenden i hela Sverige. 

Följ aktuella råd på Folkhälsomyndighetens hemsida:  Folkhälsomyndigheten

För samlad och bekräftad myndighetsinformation till allmänheten (finns även på andra språk, lättläst samt på teckenspråk). 

Krisinformation.se

Här följer information om RPG :s verksamhet med anledning av corona pandemin

Ska vi ställa in föreningsmöten? 

Alla RPG-föreningar uppmanas  att pausa föreningsmöten tills vidare. De kan sedan återupptas när läget har förbättrats. RPG följer Folkhälsomyndighetens anvisningar och rekommendationer. Istället kan man ringa till medlemmar och äldre vänner för att höra att allt är bra. Kanske behöver någon extra hjälp med att handla mat? Kanske har någon medlem någon yngre anhörig som kan hjälpa fler RPG-medlemmar att handla. 

Det går också utmärkt att hålla möten digitalt för de medlemmar som har tillgång till dator med kamera och wifi. Det finns flera program att välja mellan. Är du intresserad av mer information kring digitala möten, kontakta förbundskansliet. 


Vad ska jag göra om jag mår dåligt? 

Är du sjuk och har feber, hosta eller andningsbesvär ring 1177 eller din vårdcentral för rådgivning. Om det är akut, ring 112. 

Har du frågor om corona pandemin ring det nationella informationsnummer 113 13.

Om du är orolig;   Om du känner oro 


Vad gäller för RPG:s förbundskansli och förbundsstyrelse? 

Förbundskansliets personal arbetar som vanligt och arbetar hemifrån eller på kansliet. Medlemsservice har telefontid vardagar 9-12. Fastigheten där RPG har sitt kansli är inte längre öppet för besökare. Har du ärenden till förbundskansliet måste kansliets personal kontaktas i förväg. 


Kan vi ställa in distrikts- och föreningsårsmöten?

Har föreningen eller distriktet inte hållit sitt årsmöte ska man skjuta fram mötet i tid. "Det är inte förenligt med RPG:s stadgar, men vi har en extraordinär situation och vi måste försöka hjälpas åt att minska smittspridningen" säger RPG:s förbundsordförande Monica Blomberg. Har du frågor eller andra synpunkter på detta kontakta förbundskansliet som kan ge mer information och vägledning kring exempelvis stadgefrågor. Förbundskansliet har också skickat ut information till alla distriktsordförande som också kan bistå föreningsledare. Årsmöten ska hållas så snart omständigheterna tillåter.

To the top