Nyheter från Förbundet


Nu är den sköna sommaren här! Vi har fått fira midsommarhelgen i både sol och regn. En helg som brukar vara fylld med många traditioner. Midsommarstången, som smyckas med omsorg efter gamla seder på just den aktuella orten. Jag är uppvuxen i Dalarna och där är det viktigt med stångens utseende.

Midsommar 2020 och 2021 har inte firats som vanligt. Visst har vi fått njuta av att sommaren står i sin vackraste blom och att ljuset har nått sin kulmen i vårt land. De stora festligheterna får anstå till ett annat år. Pandemin har lagt en sordin över hela Sverige.

Sill och färskpotatis hör till midsommarmaten och det har många ätit trots att allt annat har varit annorlunda. Vi lyckades att få vår tidigpotatis klar för skörd på midsommarafton, tack vare att min man var snabb att får er knölarna i jorden i våras. Det känns litet extra fint att få ta upp den och njuta av de små egenodlade potatisarna till sillen.

Att vara tvungen att äta sillen i ensamhet kan kännas tungt, men det har varit så för många. Nu har Folkhälsomyndigheten lättat på restriktionerna och vi får åter möjlighet att träffa våra vänner.

Jag hoppas att många av RPG:s lokalavdelningar redan under sommaren ordnar några gemenskapsaktiviteter. Fortfarande gäller det att alla är vaccinerade och håller ett föreskrivet avstånd. Möten mellan människor ger så mycket.

Med mitt lilla sommarbrev vill jag tacka alla förtroendevalda i vårt land för det arbete som ni har lagt ner under året.

Alla lokalavdelningars styrelse ledamöter som visat omtanke om alla ensamma medlemmar som behövt uppmuntran. Stora insatser har genomförts i KPR, LPR och RPR i våra kommuner, landsting och regioner. Ett stort tack för dessa insatser. Trots att pandemin har gjort det omöjligt att träffas fysiks har ni varit aktiva digitalt och suttit vid datorer eller ”paddor” där ni har påverkat för att pensionärer skall få en bra livskvalitet.

En liten påminnelse till oss alla. Sommaren, som kan vara så fylld av gemenskap och glädje, kan gör att ensamheten känns svårare för den som inte har några nära och kära att dela gemenskapen med. Ett litet kort, en telefonhälsning eller ett besök kan få stor betydelse. Ensamheten tar inte semester för att sommaren har kommit.

Den 17-18 september har vi RPG:s riksstämma i Göteborg och jag ser fram mot att få träffa några av er då.

Med dessa rader vill jag önska alla en riktigt fin sommar.

Monica Blomberg 

To the top