Nyheter från Förbundet

Vi har firat midsommar, en helg då ljuset når sin kulmen i Sverige. I år var dessutom det vackra vädret rådande över hela vårt långa land. Men trots det fina vädret låg den en sordin över de fina dagarna. Pandemin hade satt stopp för de aktiviteter som vi brukar delta i.

Vi har haft en vår som verkligen har prövat oss. INSTÄLLT är ett ord som vi har kunnat läsa vid planerade aktiviteter. Samhället har stannat upp. Ensamheten breder ut sig. 

Redan innan pandemin var det många äldre som levde i utanförskap och upplevde en ofrivillig ensamhet. I och med att äldre skulle skyddas från smitta blev vi uppmanade att inte träffa barn och barnbarn, inga besök på äldreboenden, helst inte handla vår egen mat, inte åka kollektivt, en lång rad med restriktioner.

Det har känts tungt. En ljusglimt har dock varit ett Corona-viruset drabbade oss när våren var i antågande och inte första veckan i oktober. Vi har nu möjligheten att vistas ute och få del av det viktiga D-vitaminet som solen ger oss gratis.

Många pensionärer har också förmånen att ha en egen trädgård. Många nya projekt har skett bland buskar och träd. En ny odlingsram med sallad att njuta av, någon har planterat ett Astrakanträd med hopp om goda äpplen i framtiden, gräsmattan har befriats från maskrosor, en ny trädgårdsstol har blivit inköpt, staketet runt tomten har målats.

Alla har inte en egen trädgård att vara i. Många bor i små lägenheter utan balkong. Gör något positivt i Corona tider. Bjud in någon till din trädgård eller träffas i en park för fika och ett samtal. Håll avstånd. Det kan ge er båda en fin dag och tillfällen att längta till. Naturen hjälper oss i denna instängda tid.

Det mesta av RPG:s verksamhet har varit inställd under våren. Jag ser dock med tacksamhet att flera av lokalavdelningarna har en öppen verksamhet utomhus under några eftermiddagar i sommaren. G i vårt RPG står för gemenskap. Det är mycket viktigt att vi tänker på det även denna sommar.

Vi hoppas på en höst då vi åter kan träffas utan restriktioner.

Med dessa rader vill jag önska er alla en fin sommar.

Monica Blomberg 

Förbundsordförande RPG

To the top