Nyheter från Förbundet

Idag den 15 november lämnade Socialdemokraternas finansminister Magdalena Andersson 2019-års budgetproposition till riksdagen. I den finns sänkt skatt för pensionärer. Klicka på länken från regeringskansliet och se vad du kan få i sänkt skatt. Övergångsregeringens förslag till sänkt skatt för pensionärer

"En seger för vårt arbete i pensionärsorganisationerna", säger Monica Blomberg, RPG:s förbundsordförande.  "Det är verkligen på tiden att den orättvisa skillnaden mellan pensionärer och löntagare upphör.  RPG hade dock hoppats att hela skillnaden försvinner 2019."

Nu ska riksdagen rösta om Socialdemokraternas övergångsbudget den 15 november. Om andra partier lägger s.k. skuggbudgetar, riskerar Socialdemokraternas förslag att falla. Men de flesta partier lovade sänkt skatt för pensionärer innan valet så det finns stora förutsättningar för att skatten sänks. "Nu håller vi bägge tummarna att det verkligen blir en skattesänkning" fortsätter Monica. "För många av våra medlemmar kommer det att bli en bra förstärkning till pensionen och om partierna som lovade att genomförs detta inte håller sina löften blir det en svekdebatt". 

Den 30 november är sista dagen för oppositionen att lämna sk skuggbudgetar. Skuggbudgetar konkurrerar med övergångsbudgeten när det ska röstas om budgeten för 2019 den 12  december. Vilka partier som kommer att lämna budgetförslag är oklart. 

Regeringens förslag innebär: 

  • skatten sänks för personer äldre än 65 år med inkomster mellan 17 000 kr och 98 000 kr i månaden.
  • skattesänkningen gäller från och med den 1 januari, 2019
  • för pensionärer med 25 000 kr i månadsinkomst blir skattesänkningen ca 350 kr/månad.  
  • förslaget innebär att hälften av den skillnad som finns idag i beskattningen mellan lön och pension tas bort. Alltså inte hela skillnaden som RPG kräver. 
  • sänkningen sker genom att öka det förhöjda grundavdraget. 
  • personer över 65 år och som har en inkomst över 98 000 kr/månad får istället höjd skatt. 
  • personer äldre än 65 år med inkomster under 17 000 kr omfattas inte av förslaget då de från 1 januari, 2018 inte betalar högre skatt än personer med arbetsinkomst som är yngre än 65 år. 
  • förslaget kostar staten 4,17 miljarder per år och ca 1 miljon pensionärer omfattas av skattesänkningen.  

Här kan du läsa regeringens förslag och även se tabeller vad du kan få i sänkt skatt: 

Övergångsregeringens förslag till sänkt skatt för pensionärer 

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

To the top